Station Delft: naadloos aangesloten op de ambitie

De schijnwerpers op station Delft. Twee artikelen maar liefst in Mebest, één over de terrazzovloer en één over het plafond. Het ándere plafond.

Van gebrek aan ambitie kun je Delft niet betichten. De aanleg van de spoortunnel is een operatie die zijn weerga niet kent in de studentenstad. Kers op de taart is het nieuwe station met daarbovenop het nieuwe stadskantoor. Beide zijn niet te missen blikvangers maar voor het échte moois moet je eigenlijk wel ondergronds. Daar vind je indrukwekkend grote terrazzovloeren en een flitsend high-tech plafond.
Voor Mebest maakte ik daar twee aparte artikelen over, tekst én beeld. Scroll naar beneden voor enkele foto’s en de artikelen.

Voor de teksten sprak ik met Benthem Crouwel Architekten, terrazzobedrijf Duracryl, plafondmontagebedrijf MB Afbouwmontage en plafondleverancier Hunter Douglas.

Lezen?

Klik op de buttons hieronder voor pdf’s van de artikelen of lees ze in de bladerversie van Mebest nr. 2 van 2015.

Artikel terrazzovloer station Delft Artikel high-tech plafond station Delft
Beeld van de grote strakke en niet gedilateerde terrazzovloer van de mezzanine in station Delft. Foto van Klokhuys tekst en foto voor afbouwmagazine Mebest.

Het lijkt gewone klassieke terrazzo maar de terrazzovloeren van station Delft zijn zeer modern, met slimme technieken anno nu. ©️Klokhuys tekst en foto

 

High-tech plafond boven het perron van Station Delft. Foto gemaakt voor afbouwmagazine Mebest.

Het perron is 340 meter lang en het betonnen plafond ligt daar een meter of negen boven. In zo’n immense ruimte kun je je als mens gemakkelijk verloren voelen. Benthem Crouwel en Hunter Douglas bedachten een plafond dat de ruimte een stuk intiemer maakt zonder dat het benauwend wordt. ©️Klokhuys tekst en foto

 

Beeld van station Delft met de mezzaninevloer, de trap naar perron en het perron zelf; allemaal terrazzo. Foto gemaakt voor afbouwmagazine Mebest.

Heel veel terrazzo is er te vinden in station Delft. De mezzaninevloer, de trappen naar het perron en het perron zelf zijn er mee gemaakt. ©️Klokhuys tekst en foto

 

Close-up van het high-tech plafond boven het perron van Station Delft. Foto gemaakt voor afbouwmagazine Mebest.

De horizontale lamellen gaan in een vloeiende lijn over in verticale delen. De koppelstukken zijn met de hand gemaakt. ©️Klokhuys tekst en foto