Respectvolle restauratie van crematorium kamp Vught

Wat een beladen geschiedenis heeft nationaal monument kamp Vught! Voor Mebest mocht ik een artikel maken over de restauratie van de vloeren van het crematorium van het vroegere doorvoerkamp.

Zo’n belangrijk monument als kamp Vught restaureren is een verantwoordelijk werk. Wat kapot is moet worden hersteld uiteraard; teruggebracht in de oude staat. Maar sommige dingen die stuk zijn moeten stuk blijven; dat zijn beschadigingen die een verhaal vertellen dat niet vergeten mag worden. Het artikel dat ik maakte voor Mebest gaat onder meer over die diverse kanten van het vak van restaurateur. Daar sprak ik over met Willie de Vries van De Vries Terrazzo. Het bedrijf uit Oss voerde deze bijzondere restauratie uit. Over de geschiedenis van het voormalige doorvoerkamp zelf sprak ik met mensen van het nationaal monument.
Het was een indrukwekkende ervaring om in de geschiedenis van deze bijzondere plek te duiken, er over te schrijven en er foto’s te maken. Ik kan een bezoek aan kamp Vught dan ook zeker aanraden.

Lezen over de restauratie van kamp Vught?

Wil je het stuk lezen en alle foto’s zien, klik dan op de button hieronder voor een pdf van het opgemaakte artikel. Je kunt het ook lezen in de bladerversie van Mebest nr. 3 van 2015.

Lees hier het artikel
Gang naar het crematorium van kamp Vught met aan het einde ervan één van de verbindingsovens. Foto gemaakt voor afbouwmagazine Mebest.

Het crematoriumgebouw is door lokale aannemers gebouwd met hulp van de gevangenen. In de boeken is er niets meer over terug te vinden, maar naar alle waarschijnlijkheid hebben zij de keiharde kwartsvloer met de hand geschuurd.

 

Kamer met sectietafel van terrazzo in nationaal monument kamp Vught. Foto gemaakt voor afbouwmagazine Mebest.

Ook in de sectiekamer is de kwartsvloer onder handen genomen. De terrazzo sectietafel verkeerde nog in goede staat, daar hoefde De Vries Terrazzo niets mee te doen.

 

Foto van verbrandingsoven in crematorium van kamp Vught. De beschadiging in de vloer is niet gerestaureerd. Foto gemaakt voor afbouwmagazine Mebest.

Waar de draagbaren met de stoffelijk overschoten voor de ovens werden neergezet, is de vloer uitgesleten. De beschadigingen zijn bewust niet hersteld, ze vormen een stil bewijs van wat hier is gebeurd.