Koffie in de vloer; een sterk verhaal

Dat er bij Douwe Egberts een koffiebruine vloer ligt is niet zo gek. Maar dat die vloer met échte koffie bruin is gemaakt, dat is natuurlijk wél een apart verhaal.

Koffie is al zo oud als de weg naar het Midden-Oosten. Voor ons westerlingen dan, want wij mogen het dan wel uit Arabië hebben gehaald, Wikipedia leert ons dat het zwarte goud van origine uit het huidige Ethiopië komt. Hoe dan ook, het is behoorlijk lang geleden dat de eerste kop koffie werd genuttigd. Maar hoe oud het drankje ook is, er blijft geïnnoveerd worden. Bij Douwe Egberts hebben ze een heus Innovation Center waar ze nieuwe producten presenteren. En wat is er nou een mooier decor voor noviteiten dan een vloer-, wand- en plafondafwerking die nog nooit eerder is gemaakt?

Kopje koffie, fotograaf?

Voor afbouwmagazine Mebest maakte ik een verhaal over de bijzonder afwerking die voor DE is bedacht en ontwikkeld. Het is een beton cire waar koffieput in is verwerkt. Ik sprak voor het artikel met ontwerper Oil, dat het concept voor het Innovation Center bedacht, met Boncreations dat de beton cire maakte en aanbracht en natuurlijk met opdrachtgever Douwe Egberts.
Foto’s maken van de exclusieve vloeren, wanden en plafonds was een stimulerend gebeuren want als je bij JDE te gast bent kun je moeilijk nee zeggen tegen een kopje koffie.

Lees en kijk

Hieronder staan wat foto’s die ik maakte bij Neerlands grootste koffiebranderij. Als je meer foto’s wilt zien en/of het artikel wilt lezen, klik dan op de button hieronder. Dan krijg je de pdf te zien van het artikel.
Je kunt ook naar de bladerversie van Mebest 2016-1 gaan, dan kun je ook de andere artikelen zien die ik voor die uitgave heb gemaakt.
van die uitgave.

Klik hier voor het artikel over de koffievloer

 

JDE Innovation Corner zonder mensen. Foto gemaakt voor Mebest 2016 nr 1.

Prominent in de Innovation Corner: de Promesso; een apparaat waarmee persoonlijke koffiecreaties in een handomdraai kunnen worden gemaakt. Is er een beter decor denkbaar voor zo’n innovatief koffieconcept dan koffie-beton cire? ©️Klokhuys tekst en foto

 

Detail van de koffie-afwerking. Foto gemaakt voor Mebest 2016 nr 1.

Het koffieresidu is door de Boncreat gemengd. De afwerking is daardoor iets grover van structuur geworden dan deze beton cire normaal is. ©️Klokhuys tekst en foto

 

JDE Innovation Corner met mensen. Foto gemaakt voor Mebest 2016 nr 1.

De Innovations Corner heeft twee verschillende vloeren, eentje van beton en een verhoging van hout. De Boncreat beton cire is op beide ondergronden aangebracht. De houten vloer is wel eerst stabiel gemaakt met wapeningsgaas en houtegaline. ©️Klokhuys tekst en foto